Bolīvieši "izcīna" tiesības mainīt vārdu un dzimumu

Bolīvieši "izcīna" tiesības mainīt vārdu un dzimumu

2015. gada 29. novembris

Pagājušajā nedēļā Bolīvijas LGBT kopiena uzgavilēja. Bolīvijas tieslietu ministre paziņoja, ka drīzumā bolīviešiem būs oficiāli atļauts mainīt vārdu un dzimumu.

Bolīvijas tieslietu ministre Virdžīnija Valasko Kondori (Virginia Valasco Condori) svinīgi paziņoja par jauna likuma ieviešanu, kas piešķirs bolīviešiem tiesības reģistrēt juridiskus aktus, izmantojot jauniegūtās identitātes.

Paziņojumā par gaidāmajām izmaiņām, ministre atklāja, ka cilvēkiem, kuri oficiāli vēlas mainīt vārdu un dzimumu personu apliecinošos dokumentos, būs jādodas uz Tieslietu ministriju. Lai veiksmīgi nokārtotu visas formalitātes, jaunas identitātes kārotājiem tiks veikta psiholoģiska rakstura pārbaude.

Šis gājiens, kurš tika uzsākts pirms trīs gadiem, ir Bolīvijas transpersonu triumfa stunda. Tiek ziņots, ka pēdējo mēnešu laikā transpersonu kopiena saskārusies ar nežēlīgu diskrimināciju. Balstoties uz statistikas datiem, pēdējie mēneši LGBT kopienai bijuši traģiski – noslepkavoti 55 LGBT kopienas pārstāvji, no kuriem viena piektdaļa bijusi transpersonas.

Taču ne tikai fiziska vardarbība vērojama Bolīvijā. Aptaujas dati liecina, ka 80% aptaujas dalībnieku saskārušies ar fizisku un/vai verbālu vardarbību no Bolīvijas varasiestāžu puses. Nupat Bolīvijas prezidents bija spiests atvainoties veselības ministrei, jo it kā noturējis viņu par lesbieti.

Evo Moraless (Evo Moraless) veltīja nevainīgu joku veselības ministrei. Uzrunājot ministri Ariannu Kampero (Ariana Campero), viņš teicis: „Es negribētu domāt, ka Jūs esat lesbiete.” Savas runas laikā Moraless esot pamanījis ministri runājam ar kādu sievieti, pēc kā arī sekojis prezidenta dzēlīgais komentārs. Vēlāk oficiālā paziņojumā Moraless izteicies, ka „tas neesot bijis viņa mērķis kādus aizvainot”. Moraless uzskata, ka nosaukt kādu par geju vai lesbieti neesot aizvainojums.

Avots: http://goo.gl/NMYt08