Eiropas Cilvēktiesību tiesa: "homoseksualitātes propagandas" likumi diskriminē

Eiropas Cilvēktiesību tiesa: "homoseksualitātes propagandas" likumi diskriminē

2017. gada 21. jūnijs

ECT (Eiropas Cilvēktiesību tiesa) lemj, ka Krievijas “homoseksualitātes propagandas” likumi ir diskriminējoši.

Trīs aktīvisti iesūdzēja tiesā Krieviju saistībā ar likumiem, kas liedza “homoseksualitātes veicināšanu”. Likumi pazīstami arī kā aizliedzoši “geju propagandu”.

Pēdējie no šiem likumiem pieņemti 2013. gadā, kas paredz, ka “netradicionālu seksuālo attiecību veicināšana/reklamēšana” starp nepilngadīgajiem ir noziegums, kuram piemērojams naudas sods.

Iebilstot šiem likumiem, minētie trīs aktīvisti organizēja protestus 2009. gadā un 2012. gadā. Aktīvisti tika aizturēti un sodīti.

Šodienas ECT spriedums lietā “Bayev un citi pret Krieviju” ar balsojumu seši pret vienu, nosaka, ka pārkāpts Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 10. pants (izpausmes brīvība), 14. pants (diskriminācijas aizliegums) saistībā ar 10. pantu.

Lai arī likumi paredz aizsargāt nepilngadīgos, likumu samērs nav skaidri definēts un tie piemēroti patvaļīgi. Turklāt, likumu mērķis, tas kā tie formulēti un piemēroti konkrētajā gadījumā bijis diskriminējoši un nekalpoja leģitīmām sabiedrības interesēm.

Likumi tikai veicinājuši aizspriedumus un homobofiju, kas ir pretrunā demokrātiskas sabiedrības vērtībām. Likumi ir diskriminējoši un ir pretrunā izpausmes brīvībai.

AVOTS: http://hudoc.echr.coe.int/