Narcists un Egoists

Narcists un Egoists

2016. gada 22. augusts

Aivars Helde, speciāli Pride.Lv

Ilustratīvā bilde no Pride.Lv arhīvs

Latviešu valodas vīr. 1. deklinācijas lietvārds

Cilvēks, kas tīksminās par savu skaistumu, kas iemīlējies pats sevī - narcists

Ikviens no mums, faktiski jau apzinās, savu īpašo būtību. Cita lieta, vai šī pašvērtības apzināšanās tiek pozicionēta tā, lai to nekļūdīgi redz ikviens. Visiem mums ir raksturīga zināma ievainojamība attiecībā uz to, kas mēs esam un cik vērtīgi mēs jūtamies, kā mūs vērtē mums svarīgi cilvēki. Ideāli būtu, ja mēs varētu veidot savu dzīvi tā, lai esam apmierināti ar savu personību. Tiek uzskatīts, ka mīlestība pret sevi ir būtisks priekšnosacījums, lai mēs spētu mīlēt citus. Vismaz kristīgā ticība liek domāt, ka jāmīl savu tuvāko kā sevi pašu, diez kā tas ir? Tomēr joprojām, izteikta sevis mīlēšana, labākajā gadījumā tā rada aizdomas, sliktākajā – tiek saukta par egoismu, narcismu. Lielai daļai pašvērtējuma uzturēšana tik lielā mērā aizsedz citus dzīves uzdevumus, ka šajā gadījumā mūs var uzlūkot kā pārņemtus tikai ar sevi. Mūsdienu estetizācijas procesu kopainu attēlojumu labi parāda Volfgangs Velšs, pievēršoties īstenības apgaismošanai ar estētiskiem elementiem, tās pārsaldināšanai ar estētisku glazūru. Autors norāda, ka „šī virsmas (Virsmas estetizācijā dominē pati virspusējākā estētiskā vērtība: bauda, izpriecas, baudījums bez sekām. Šī iejūsmošanas ievirze sniedzas daudz tālāk par atsevišķu ikdienas lietu estētisku pārveidi- tālāk par objektu stilizāciju un pārdzīvojumam labvēlīgu vidi. Tas aizvien lielākā mērā nosaka mūsu kultūras formu kopumu.)estetizācija skar ne tikai atsevišķus īstenības momentus, bet gan kultūras formu kopumā, kas kļūs aizvien universālāka. Tālākā virsmas estetizācijas ekspansijai-atslēgas vārds: fundamentalizācija. Šeit „software”un „hardware” pozīciju maiņa un estētiskuma jaunā prioritāte, kāda tā vispirms bija nolasāma ekonomikas un reklāmas stratēģijās, izpaužas pilnā mērā. Kā materiālajā , tā sociālajā sfērā īstenību aizvien vairāk nosaka (sekojot jaunajiem medijiem) estētiskie procesi, īstenība aizvien vairāk kļūst par estētisku pasākumu-šeit ”estetiku”, protams, ne jau skaistuma nozīmē, bet gan virtualitātes un modelēšanas nozīmē. Uz šiem procesiem tad reaģē jauna veida principiāli estētiska īstenības apziņa. Šī nemateriālā estetizācija sniedzas dziļāk nekā virspusējā, materiālā estetizācija. Tā skar nevis atsevišķus īstenības fragmentus, bet gan īstenības esamības veidu un mūsu izpratni par īstenību kopumā”( V Velšs „Estētikas .Robežceļi)

Termini “patoloģiskais narcisms”, “narcistiska personība” ir attiecināmi tieši uz šādu pārmērīgu noņemšanos ar sevi, nevis uz jūtīgumu attiecībā uz uzslavu vai kritiku.

Psihoanalītiskais domāšanas veids pamatā ir saistīts ar mītiem. Z. Freida klasiskajā psihoanalīzē galvenais bija mīts par ķēniņu Oidipu, par konkurences attiecībām bērnu, vecāku starpā, greizsirdība, kas vēlāk pārtop vainas izjūtā.

Šodien aktualizējas cits mīts – mīts par Narcisu, Ovīdija «Metamorfozēs» mēs iepazīstam skaistu jaunekli Narcisu, kurš iemīlas savā atspulgā ūdenī. Viņš ir lemts bojāejai, jo nevar atraut skatu no tā. Šis stāsts ir iedvesmojis cilvēka psihes pētniekus pievērsties narcistiskas personības fenomena izpētei. Sociologi un psihologi atzīst – pašlaik cilvēki dzīvo narcisma laikmetā, jo uz pjedestāla ir uzcelts ego, tādēļ arī viņu sapņi un ideāli ir kļuvuši narcistiski, jo pārāk daudz saistīti ar personu pašu, nevis centrēti uz attiecību veidošanu ar citiem. Sociālo mediju laikmetā narcismu definē par sociālu slimību, jo virtuālās realitātes ietekmē dzīve draud pārvērsties nemitīgā vizuālo tēlu stāstā par sevi. Iespējams, tieši tādēļ pāris mēnešu laikā vārds «selfijs» kļuvis par zīmolu. Narcisma tēma ir atspoguļošanas tēma. Lai gan varētu šķist, ka tas ir tikai nekaitīgs veids, kā parādīt sevi sociālajos tīklos, psihiatri un psihoterapeiti tajā saskata jaunu platformu, kurā var izpausties mūsdienu narcisi, bet šīs parādības globālie apmēri raisa bažas par vēl viena atkarības veida attīstību. To kā bīstamu faktoru šai atkarībai norāda arī psihiatri. Savukārt saasināta reakcija uz kritiku vai pilnīga nespēja to pieņemt ir viena no narcistiskas personības traucējumu pazīmēm.

Uz korelāciju starp narcismu un pašu bildēto fotogrāfiju publicēšanu norāda arī 2012. gadā Bergenas universitātes veiktā pētījuma rezultāti. Tajā piedalījās 410 respondenti, sociālā tīkla «Facebook» lietotāji, vecumā no 18 līdz 50 gadiem. Lielākā daļa no tiem bija cilvēki bez attiecībām (82%), un tikai 18% sadalījās starp šķirteņiem un precētajiem. Vairāk nekā 90% no viņiem mācījās vai jau bija absolvējuši koledžu vai universitāti. Pētnieku uzmanību piesaistīja tas, ka dalībnieku aptaujas anketās tieši vīriešiem bija izteiktākas narcistiskas iezīmes, taču kvalitatīvajā pētījumā atklājās, ka sievietes daudz lielāku uzmanību pievērsa sevis izrādīšanai sociālajos medijos. Speciālisti uzskata, ka lielāks risks kļūt atkarīgiem no regulāras «selfiju» ievietošanas sociālajos tīklos ir tiem, kuru personības izpausmēs ir saskatāmas narcistiskas iezīmes. Narcisu lielais paradokss – noniecinot citus cilvēkus, viņi tomēr nevar dzīvot bez viņu apbrīnas. «Selfiju» laikmetā tas nozīmē pastiprināti uzsvērt savu ķermeni, ārējo veidolu, drēbes un dzīvesveidu.

Tās ir kā neremdināmas alkas pēc uzmanības. Tāpat noskaidrots, ka narcisi biežāk kļūst atkarīgi, jo viņiem ir vajadzīgs kāds ārējs kairinājums, lai justos labi.
Lai gan mēs nedrīkstam aizmirst, atkarīgo skaits ir krietni mazāks nekā to, kuri pašbildes publicē, jo grib «darīt kā visi», un, mainoties tendencēm, viņi pievērsīsies citām lietām, aizmirstot, ka pirms kāda laika tik ilgu laiku veltījuši «selfijiem».

„Tomēr arī virspusējam narcisismam ir dziļāki cēloņi. Modernajā apziņā jau sen visas dzīves formas, orientācijas veidi un ētiskās normas ir radušas īsteni estētisku kvalitāti. Vēlākais ,kopš 19.gadsimta historisma tās netiek uzlūkotas kā saistoši standarti, bet gan kā vēsturiski, sociāli vai individuāli uzmetumi, kas labākajā gadījumā derīgi situatīvi- noteiktai vietai un laikam. Citi uzmetumi ir tiem pretēji, un katru no tiem var pārveidot un aizstāt. Morāles normas ir gandrīz vai mākslinieciska līmeņa veidojumi-taču arī ar visai svārstīgu, nevis saistošu nozīmīgumu. Pat ja to izteikumi ir askētiski, uzbūvei kopumā ir estētiski vaibsti. Un kritēriji, kas balsta kādas morāles izvēli, galu galā būs estētiskas dabas. Ir tiesa, ka šī principiālā mūsu dzīves praktisko ieviržu un morālo orientāciju estetizācija šodien izplūst pārmērībās, taču tam visam pamatā esošā domāšanas forma valda jau ilgi. Un atkal ir viegli izsmiet kādu atsevišķu izpausmes formu, bet ārkārtīgi grūti-izvirzīt patiesi derīgus argumentus pret situācijas dziļākajiem pamatiem.”( V. Velšs).

... Kādas ir atšķirības starp šiem vārdiem "Narciss" un "Egoists",kuru mērķauditorija ir sievietes???(manuprāt,tur nav nekādu atšķirību,ja tas tiek tendēts uz sievietēm)... Vai cilvēki ar pārmērīgu egoismu var izveidot attiecības???... Kādēļ pašmīlestība ir slikta???..


independent | 04.07.2007. - 11:32:33
Narciss - iemiileejies (-usies) sevii; seit miilestiiba domaata sliktaa noziimee, taada kaa apseestiiba
Egoists - domaa par sevi
Pie tam pastaav uzskats, kuram es piekriitu, ka egoisms nemaz nav slikts, egocentrisms ir ’sliktaa iipashiiba’.
Egocentrisms - vis pasaule griezas tikai ap tevi.

l-angel-dnja-t | 04.07.2007. - 11:40:14
... Es ar piekrītu,ka egoisms nav nemaz tik slika īpašība... bet ko darīt tad,kad šis egoisms pāraug egocentrismā ar narcisa pazīmēm... ???

madleen | 04.07.2007. - 11:42:10
pārmērīgs egoisms...
pašmīlestība - vai slikta...
Sāksim ar to, ka pašmīlestība IR laba. Jo tikai cilvis, kursh ir spējīgs mīlēt sevi (tas ir - pieņemt sevi tādu kāds viņš ir, uzņemties atbildību par sevi, saviem lēmumiem un rīcību, spēju veselīgi uztvert notiekošo un spējīgs prepozicionēt sevi kā cilvēku ar savām vēlmēm un vajadzībām) - ir spējīgs uz veselīgām attiecībām.
Ja cilvēks nemīl sevi, tad attiecības būs tikai kompleksu un varas cīņa - kurš kuru.
pārmērīgs egoisms - jā - ir tādi cilvji, kuri redz tikai sevi. Un apkārtējie ir tikai viņu iegribu, vēlmju piepildītāji.
Vai tāds cilvēks ir spējīgs domāt kategorijās MĒS - nezinu - domāju ka nē. Kaut gan - ja pretī trāpās cilvēks, kuram sagādā prieku būt blakus un būt Nekam... tad jau tas arii rullee:)))

saligiator | 04.07.2007. - 11:43:44
Narciss ir gariigi slims cilveeks. Ja vinsh turpinaas taa domaat, vinsh ilgi neizdziivos...
Egoists ir realists musdienaas. Ja cilveeks nebuutu egoists, vinjsh ilgi neizdziivotu...
Tur arii ir starpiiba.

l-angel-dnja-t | 04.07.2007. - 11:53:06
... et ar pārmērīgi lielu egoismu tak var sasniegt visu ko tu vēlies un vari teikt "Es esmu viss"... bet cik ta liela nozīme mūsdienās ir vārdam ’"Mēs"???... manuprāt tas vairs nav attiecināms tikai uz egoistu tipa cilv vai uz vispārīgajiem cilv,manuprāt mūsdienās ir tādi steriotipi,kas liedz teikt "Mēs"...

rendija | 04.07.2007. - 11:57:38
Liela atšķirība. Narciss dievina sevi, mīl skatīties savās skaistajās acīs. Viņš mīl klausīties savā balsī. Viņam šķiet neatkārtojamas viņa domas. Otrs cilvēks narcisam vienmēr ir tikai primitīvs līdzeklis savas miesas un gara vēlmju apmierināšānai. Nu aptuveni kā tāda kurpju birste, ar kuru uzspodrināt savu apavu spožumu un glanci. :) tomēr narcisi dažkārt cenšas izlikties par ne/narcisiem. Jo dzīve ta spiež.
Egoisms ir vairāk virzīts uz cilvēka pamatvēlmju apmierināšanu. Tas piemīt visiem cilvekiem. Un ir norma. Egocentriķis hiperaktīvāk aizstāv savas pamatvēlmes, ir mežonīgāks tā teikt. :)
Attiecības var veidot ar jebkuru no minētajiem.Jautājums, cik kvalitatīvas. Ja egocentriķis sāks otru cilvēku identificēt ar "es", tad- jā, savienība var būt stabila. Bet, ja otrs paliek pretējā nometnē... Tad ne.
Nu, un mīlēt narcisu, tā vispār ir kalpa karma :).

l-angel-dnja-t | 04.07.2007. - 12:55:04
... A,varbūt,Jūs noraxtiet to visu uz tiem vārdiem,jo patiesībā Jums skauž,ka cilv zem šī narcisma,egoisma,egocentrisma ir spēcīgāki ne tikai fiziski,bet arī garīgi,ar to,ka šiem cilv piemīt nenormālās ambīcijas,kuru dēļ viņi ir gatavi atdot visu,lai tikai sasniegtu,bet Jūs to nevariet,Jums ir bail no tā ka šie cilv ir vadošie... Jums ir bail veidot ar tādiem cilv attiecības,jo Jūs esiet nekas,bet šie cilv ir viss... Nju,kur ta ir Jūsu pašcieņa un pašmīlestība,Jums ir dots viss,bet Jūs neko neizmantojiet,tikai daudz ko noraxtiet-vot viņš/a ir tādi un sabiedrības steriotips,ka šie cilv ir sliktie... Bet Jūs paši nespējiet nekā...

mistiq | 04.07.2007. - 13:12:15
Egoisms ir dabisx. Tas vnk ir fakts. Katrs cilvex ir lielaakaa vai mazakaa meraa egoists, jo savadak nemaz nevaretu izdzivot.
Narcisisms - taa gan ir anomalija. Cilvex, kura jutas visas ir tiektas tikai pret sevi. Palasiet sengriekju miitu - ar ko tas viss vinjam beidzaas. Ak jaa, starp citu, tai pashaa mitaa - narcisisms bij dievu laasts, ne svetlaime ;)
Egocentrisms - kaa jau *independent* mineja nav tik ljoti saistits ar egoismu. Taa ir dzives filozofija, kuraa cilvex sevi uzskata par galveno varoni shajaa "filmaa" (tb dzivee), toties var nemaz nebut egoists un atdot pedejo kreklu kadam citam, jo "to tak galvenie varonji dara" utt :D
Es piemeram esu izteikts egocentrists, bet diezgan altruistisx pec savas dabas :) Vai tas ir labi vai slikti - lidzcilvekiem, ne man, spriest.

rendija | 04.07.2007. - 13:39:25
Tāds stereotips, ka egoisms, egocentrisms ir slikts, mūsdienās vairs nepastāv. Gluži otrādi, patiesībā. mistiq | 04.07.2007. - 13:45:0

Nu bet patiesibaa vai tad egoisms ir kaut kas labs - kad cilvex dzivo tikai sev un censhas visu segu vienmer pavilkt savaa pusee. Kaut vai gultaa ar tadu individu butu visai auksti naktiis :D
Egocentrisms gan manuprat apkartejiem nav kaitigs... ja nu vienigi var kljut kaitinoshs ar laiku, bet ne vairak ;)

rendija | 04.07.2007. - 14:06:16
ui, nu bet visa tirgus sabiedrības filosofija sakņojas egoismā. Egoisms ir rakstura īpašiba, kas pati par sevi nevar būt un nav nedz laba nedz slikta. Tā jāskata kontekstā ar citām īpašibām.
Kas gan slikts egoismā? Ja tu gribi, lai tev pieder laba sieva/vīrs, laba maja, labs auto, nauda bankā? Nevis tu vēlies, lai tev ir sviestmaize bez sviesta, kamēr kaiminu Janim gan sieva, gan māja... :))?
Un, par seksu runājot,tikai pateicoties egoismam pastāv orgasms. :) citādi tas izvērstos tadā abpusējā- nē, vispirms beidz tu! :)) līdz abas puses aiz garlaicības vnk nolūztu. :P

martini | 05.07.2007. - 08:35:07
man piemiit gan "Narcisisms", gan "Egoisms", gan "egocentrisms",,,laikam tāpēc sevi tik ļoti mīlu:))

Mūsdienu straujajā ekonomisko pārmaiņu laikā ir svarīgi prast radīt pozitīvu pirmo iespaidu, un līdz ar to šī spēja var palīdzēt gūt panākumus tādās profesijās kā bizness, politika, izklaides industrija. Narcisma tēma ir piesaistījusi daudzus izcilus māksliniekus. Polikteta 420.g. p.m.ē. radītā statuja joprojām priecē Minhenes Antīkā muzeja apmeklētājus. Karavadžo 1609. gadā radītā glezna ir viena no Romas nacionālā muzeja pērlēm. Narciss ir atspoguļots Tintoretto, Pussena un citu slavenu mākslinieku gleznās, Kalderona, Ruso lugās, Skarlati un Gļinkas operās. Galu galā par narcisismu ir runa gan Šekspīra sonetos, gan slavenajā Oskara Vailda romānā “Doriāna Greja ģīmetne” (1891), kurā tiek risināta viena no narcistisko personību problēmām - kā uzvarēt novecošanos, kā mūžīgi būt skaistam un jaunam?


Izmantotie avoti.:

http://www.tvnet.lv/egoiste/attiecibas/66899-kas_ir_narcisms

http://www.tvnet.lv/egoiste/attiecibas/535820-selfijs_kolorita_narcisma_pazime

http://www.gay.lv/diskusijas/tema/?tid=114&pag=0

V. Velšs. Estētikas robežceļi. Laikmetīgās mākslas centrs 2005.

Ayala M. Piness,Christina Maslach. Experiencing-social psychology.4th edition Mc Graw Hill 2000

http://esteemology.com/the-three-phases-of-a-narcissistic-relationship-cycle-over-evaluation-devaluation-discard/

https://lv.wiktionary.org/wiki/narciss#Skaidrojums

Atstāt komentāru
Komentāri
    Esi pirmais un atstāj komentāru!