Latviešu grupa Kontraflovs: “Pasaule pieder tiem, kuri mīl”

Latviešu grupa Kontraflovs: “Pasaule pieder tiem, kuri mīl”

2018. gada 2. augusts

Pērn “Kontraflovs” izdeva debijas albumu “SSB” jeb Sātans sarkanos brunčos. Šobrīd grupai top jau otrais mūzikas albums “PPTKD” jeb Pasaule Pieder Tiem, Kuri Dara. Vienai no mūzikas albumā iekļautajām dziesmām video klips tiks filmēts bārā – klubā “Golden”. 10. augustā. Ikviens var kļūt par šī notikuma aculieciniekiem.

“Kontraflova” radīšanas stāsts meklējams divu grupas puišu jaunības dienu draudzībā. Artūrs Rikmanis (grupas producents, izpildītājs) ar Dāvi Strausu (grupas izpildproducents, izpildītājs) iepazinās 12 gadu vecumā. Viņi dzīvoja netālu viens no otra. Brīvo laiku pavadīja kopā, līdz sāka veidot mūziku. Trešais grupas biedrs – Ritvars Paraģis puišu kompānijai pievienojās nedaudz vēlāk, bet ir grupas dalībnieks jau ar vairāk nekā 10 gadu stāžu. Ritvara atbildības lauks ir muzikālais pavadījums – bīti. Interesanti, ka pašlaik viens no grupas dalībniekiem – Dāvis – dzīvo ASV, Hjūstonā un strādā ierakstu studijā par skaņu inženieri. Tomēr tas nav šķērslis “Kontraflova” aktīvai darbībai.

Tieši šobrīd grupa strādā pie otrā mūzikas albuma, kuru plāno plašākai auditorijai prezentēt septembrī. Precīzs datums un albuma prezentācijas vieta tiks izziņota. Jaunais mūzikas albums tiek veidots divās daļās – viena puse būs ar dziesmām, kas piemērotas internetam, otra puse – ar dziesmām, kurās apskatītas globālas, sabiedrībā nozīmīgas tēmas. Kā grupas puiši paši smej – jaunajā albumā būs jūtams grupas briedums, jo salīdzinoši tik daudz dziesmās tiks apskatītas sabiedrībā nozīmīgās tēmas, kas raisa atšķirīgu viedokli un ir apvītas ar dažādām dogmām un stereotipiem.

SSB jeb Sātans sarkanos brunčos

“Ar pirmo mūzikas albumu vēlējāmies pievērst uzmanību lietām, kuras ikdienā neuztveram par sliktām, bet kuras nodara tikai kaitējumu. Mēs katrs gribam dzīvot lielākā mājā ar svaigāku remontu, braukt ar jaunu mašīnu, katru ziemu nēsāt jaunu ziemas jaku… Šīs vēlmes akumulējas izmaksās, kuras cilvēki nevar atļauties. Tad viņi ņem kredītus, ieslīgt finansiālās problēmās. Kaut pašā saknē cilvēkiem nemaz nebūtu visas šīs lietas vajadzīgas. Cilvēka dabā ir gribēt vēl un vēl. Tas ir stāsts par Sātanu sarkanos brunčos. Cilvēkam viss ir, bet gribas vēl. Jaunās vēlmes vilina. Ar savu skaistumu un šarmu, bet realitātē tās dara tikai kaitējumu,” pirmā albuma stāstā dalās Artūrs. Viņš piebilst – sātans sarkanos brunčos neierodas tikai situācijās, kas saistītas ar finansēm. Tam patīk arī baudas.

PPTKD jeb Pasaule pieder tiem, kuri dara

Otrā mūzikas albuma stāsts un nosaukums kā asniņš izaudzis no grupas debijas albuma. “Katru dienu ar savām darbībām veidojam pasauli mums apkārt. Ja izvēlamies pirkt, piemēram, cigaretes, mēs ar savu naudu atbalstām lielās cigarešu korporācijas, atbalstām kaitējumu veselībai, dabai, cilvēcei… Ikdienā cilvēki neaizdomājas par to, ka katra darbība ietekmē pasauli mums apkārt vai nu uz labo, vai slikto pusi. Ja tavs dzīvesstils negatīvi ietekmē pasauli, tad tā arī ir tava pasaule, kurā dzīvo. Ar to vien, ka domāsi, ka vēlies darīt labas lietas, nekas nemainīsies. Ir jādara,” aicina Artūrs. Viņš atgādina sabiedrībā valdošo klasiku – cilvēks sēž mājās, gaužas par to, cik politiķi slikti, bet pats neko nedara, lai kaut ko mainītu. Vai tiešām visi resursi ir sliktu cilvēku rokās? Vai tomēr to cilvēku rokās, kuri kaut ko darīja, lai tā notiktu? Tādēļ – mazāk domu un filozofijas! Vairāk reālu darbu!

Mēs katrs varam sākt dzīvot labākā pasaulē. Vajag tikai darīt. Viena no grupas jaunā albuma dziesmām būs veltīta mīlestībai jeb PPTKM (Pasaule pieder tiem, kuri mīl).

“Tas ir kā atvasinājums visam pozitīvajam. Kad cilvēks mīl, viņš izstaro pozitīvas emocijas, pozitīvu enerģiju. Vai tās ir dogmas vai kādas autoritātes nostāja, ka mīlēt var tikai tā vai šitā, un citādāk mīlēt ir slikti? Ja tā padomā, vai tad mīlestība kādam var izdarīt kaut ko sliktu?

Valdības investē miljoniem un miljardiem eiro un dolāru armijas vajadzībām. Iegulda lietās, kas dara cilvēkiem sliktu. Bet cik tiek ieguldīts mīlestībā? Tādēļ – pasaule pieder tiem, kuri mīl. Ar šo dziesmu aicinām ikvienam aizdomāties, ka mīlot nevar izdarīt neko sliktu. Ir jāmīl un jāvairo pozitīvais visā pasaulē,” stāsta Artūrs.

Kā radās ideja tieši šai dziesmai veidot mūzikas klipu bārā “Golden”, piesaistot viendzimuma pārus? „Dziesmas PPTKM ideja radās, kad vēl mācījos vidusskolā un piedzīvoju traģisku situāciju. Deju skolas pasniedzējam bija māsa, kurai savukārt 11 gadus vecs dēls. Viņu skolā citi skolēni tik ļoti aizskāra un apvainoja, apsaukājot vārdos, kas noniecina homoseksuālus cilvēkus, ka viņš izdarīja pašnāvību. Šī situācija manā prātā ir visu laiku. Nespēju to aizmirst. Otrā situācija, kas piešķīla uguni un pēc kuras radās šī dziesma, ir salīdzinoši vienkārša situācija – internetā lasīju, kā Latvijā slaveni cilvēki – gan sievietes, gan vīrieši – izsakās noniecinoši par viendzimuma attiecībām. Viņi neapjēdz, cik tā ir liela atbildība un kādu ietekmi izteiktie vārdi atstāj sabiedrībā. Tad sapratu, ka ir jāpabeidz dziesma. Ar šo dziesmu centīsimies uzsākt sarunu par tēmām, kas sabiedrībā izraisa diskusijas,” dziesmas radīšanas stāstā dalās Dāvis. Savā ziņā tā ir likumsakarība, ka dziesmas klips tiks filmēts tieši klubā – bārā "Golden”.

Doties pret plūsmu

Grupas nosaukums “Kontraflovs” veidojies no angļu contraflow, kas tiešā tulkojumā nozīmē pret plūsmu. Grupa dzīvo pēc saviem dzīves uzskatiem un nebaidās runāt un rādīt pasaulei savus uzskatus. Kritizētāji un komentētāji daudz neko nevar padarīt. “Protams, ieklausāmies citu viedoklī, ja viedoklis ir pamatots. Citādāk, dziedam par to, kas mums pašiem svarīgs un kas vairo pasaulē labo,” atzīst Artūrs. Kā stāsta grupas puiši – dziesma “Pasaule pieder tiem, kuri mīl” varētu būt kā patvērums cilvēkiem, kuri jūtas, ka pret viņu mīlestību kāds izturas netaisnīgi.

Dziesmā ir vārdi: “Vai tu iesi mani nosodīt kā tiesas zālē, ja es būšu es pats, kad tavā priekšā stāvēšu?” Tie liek aizdomāties. Atbildes priekšā netiek teiktas. Tās atnāks pie katra.

Dziesmā tiks uzdoti arī citi retoriski jautājumi, kas aicinās sabiedrību aizdomāties, ka mīlestība visiem ir vienāda. Tā nedara neko sliktu. “Ja kaut viens cilvēks, kurš ir naidīgi noskaņots pret LGBT kopienu, aizdomāsies par patieso mīlestības nozīmi, tas būs ļoti daudz,” pauž grupas dalībnieki. Viņi ir pārliecināti, ka LGBT kopiena un tās paustās vērtības ir veids, kā parādīt, ka pasaule tiešām pieder tiem, kuri mīl. Ar savu dziesmu grupa pauž atbalstu LGBT kopienai un vienlaikus ikvienam aicina aizdomāties, vai mīlestība maz spēj būt atšķirīga un spēj nodarīt ko sliktu?

„Mūzikai ir funkcija un katrai dziesmai ir sava funkcijai. Šīs dziesmas funkcija ir mainīt neiecietību pasaulē, kurā dzīvojam,” tā Dāvis.

Par dziesmas video filmēšanu

10. augustā bārā – klubā “Golden” notiks “Kontraflova” dziesmas “Pasaule pieder tiem, kuri mīl” klipa filmēšana. Ikviens, kurš vēlas piedzīvot filmēšanu vai vienkārši vērot, kā notiek filmēšanas process, aicināts pievienoties. Filmēšana notiks norobežotās vietās, tādēļ tie, kuri nevēlēsies iekļūt kadrā, varēs droši baudīt vakara burziņu, par filmēšanu lieki nesatraucoties.

Tāpat, jau zināms, ka 8. septembrī bārā – klubā “Golden” notiks šīs pašas uzfilmētās dziesmas video prezentācija, kā arī grupas uzstāšanās dzīvajā.



Kintija Bulava, www.pride.lv
Foto: no personīgā arhīva

Atstāt komentāru
Komentāri
    Esi pirmais un atstāj komentāru!