Lūsija Lūkass: "Kad cilvēki dzird manu balsi, viņi zina, ka esmu tā vērta"

Lūsija Lūkass: "Kad cilvēki dzird manu balsi, viņi zina, ka esmu tā vērta"

2019. gada 6. oktobris

Lūsija Lukass (dzimusi kā Lukass Harbūrs) - 38 gadus jaunā operas dziedātāja šī gada oktobrī kļuvusi par pirmo transsievieti, kas ir debitējusi Lielbritānijas Nacionālajā Operā.

Savukārt 2019. gada maijā Lūsija kļuva par pirmo transsievieti, kas ir spēlējusi vienu no vadošajām lomām uz Amerikas operas skatuves - Tuslas Operā (Oklahoma, ASV) izpildot Mocarta skaņdarbus operā "Dons Žuans".

Lukass ir transsieviete ar bagātu baritona balsi, kas ir kļuvusi par pasaulslavenu LGBT+ kopienas pārstāvi un ienākusi vēsturē ar saviem panākumiem Amerikas Savienotajās valstīs un Lielbritānijā. Sarunā ar Arī Šapiro, Lukass minēja, ka nevēlas, lai viņas uzstāšanās kļūtu tikai par liecību LGBT+ vēsturē.

"Tam ir nozīme tāpēc, ka katru reizi, kad kaut kas notiek pirmoreiz, nozīmē mums daudz ko," min viņa, "bet tam nevajadzētu nozīmēt. Transcilvēkiem nav jāsaskarās ar barjeru, lai gūtu panākumus. Nepieciešams ir talants."

Pašā sākumā, pēc Lukass vārdiem, viņa sajuta bailes. Uzskatīja, ka sievietes dzīve kļūs par apgrūtinājumu un risku viņās ambīcijām operā. "Biju nobijusies, ka man nebūs pārāk ērti spēlēt vīrieša lomu, dziedāt savā balsī. Diskomfortu sajutu uzreiz, kas nācās saskarties ar nedēļu ilgu uzstāšanos periodu."

"Bet tā vietā, lai apšaubītu savas prasmes un domāt par to, kā tas varētu mani turpmāk ietekmēt, es vienkārši izlēmu to darīt. Un tāpēc es visu nākamo nedēļu cītīgi strādāju, līdz varēju teikt, ka es to varu. Tas ir nomāli. Man nav jāizliekas ikdienā aizkulisēs, es to varu darīt un mans tas ir jādara uz skatuves," uz piedzīvoto ar prieku atskatās operdziedātāja.

Runājot par talantu, Lukass ir pārliecināta, ka viņas panākumi runā paši par sevi. Viņu neinteresē tas, ka viņu uzskata par operas dziedātāju, kas ir transsieviete, nevis par parastu dziedātāju.

Ar smaidu sejā Lukass pasakās par interviju un noslēdz to ar vārdiem: "Kad cilvēki dzird mani, viņi zina, ka esmu tā vērta!"

Rakstu tulkoja pride.lv blogu administrators Edgars Kozuliņš.

Avots: https://www.npr.org/sections/deceptivecadence/2019/05/30/727846231/they-know-that-i-m-the-real-deal-transgender-baritone-makes-opera-history?t=1570362507578