Daudzviet pasaulē homoseksuālisms joprojām ir noziegums

Daudzviet pasaulē homoseksuālisms joprojām ir noziegums

2015. gada 24. novembris

78 pasaules apgabalos homoseksuālisms joprojām tiek iedalīts noziegumu kategorijā. Interesants ir fakts, ka lielākā daļa teritoriju ir bijušās Britu impērijas kolonijas.

Balstoties uz jaunāko ziņojumu no Human Dignity Trust, „antigeju” likumi palielina HIV epidēmiskas izplatības iespējamību valstīs, kuras reiz bija Lielbritānijas pakļautībā.

No minētajiem 78 pasaules apgabaliem, kuros homoseksuālisms joprojām tiek uzskatīts par noziegumu, puse ir bijušās Anglijas kolonijas – teikts ziņojumā. Šobrīd 40 no 53 Nāciju Sadraudzības valstīm homoseksuālismu atzīst par noziegumu, un, patiesībā tieši šīs dalībvalstis ir tās, kuras visdedzīgāk „aizstāv” antigeju likumus.

Ziņojumā teikts, ka ir vērojama tieša saikne starp antigeju likumu kriminalizēšanu un HIV pastiprinātu izplatību. Šie antigeju likumi ziņojumā tiek dēvēti par „Britu koloniālo mantojumu”, un Nāciju Sadraudzības valstu iestādēm pienākums būtu tos apstrīdēt un anulēt. The Trust pieprasa, lai nākamajā Britu Sadraudzības valdību vadītāju samitā, kas šogad norisināsies Maltā, britu premjerministrs Deivids Kamerons izvērtē un apsver antigeju likumu dekriminalizēšanas iespēju.

Nāciju Sadraudzības valstis sastāda aptuveni 30% no pasaules iedzīvotāju skaita, un šinīs valstīs ir visaugstākā HIV vīrusa izplatība.

Ziņojums aplūko divas galvenās problēmas saistībā ar LGBT piekļuvi veselības aprūpes sistēmai valstīs, kurās ir spēkā antigeju likumi: šādās valstīs LGBT pārstāvji bieži vien atturīgi attiecas pret veselības aprūpi, jo „homoseksualitāte kā noziegums” cilvēkos ievieš bailes, kā rezultātā tiek nolemts ārstēties „pašrocīgi”, bet, ja tomēr cilvēks nolemj doties pie ārsta, saņemtā veselības aprūpe neatbilst LGBT pārstāvju vajadzībām.

Vēl ziņojumā pausts, ka valstis, kurās homoseksualitāte tiek traktēta kā noziegums, cilvēku izpratne par HIV vīrusa laicīgu novēršanu ir krietni vien sliktāka, jeb vērojams izpratnes trūkums. Zambijā, piemēram, 73% vīriešu, kuri nodarbojas ar seksu ar vīriešiem, uzskata, ka anālais sekss ir daudz drošāks par vaginālo seksu.

„Tas ir premjerministra pienākums virzīt lesbiešu, geju, biseksuālu un transpersonu tiesības jaunā gultnē,” intervijā laikrakstam The Independant atklāja Home Office preses pārstāvis. Kā jau ziņots, šī ir viena no apspriežamajām tēmām augstākā līmeņa sanāksmes laikā Maltā.

Taču ne visi piekrīt, ka šeit vainojams „Britu koloniālais mantojums”. „Ir nožēlojami vainot Britus,” apgalvo Maikls Kērbijs (Michael Kirby), bijušais Austrālijas augstākās tiesas tiesnesis un šī brīža Nāciju Sadraudzības valstu ievērojama persona. „Lielākā daļa Nāciju Sadraudzības valstu ir neatkarīgas vairāk nekā 50 gadus, un atbildība šo likumu saistībā guļās uz viņu pašu pleciem.” Kamēr lielākā pasaules daļa sāk geju tiesības uztvert kā cilvēktiesības, Nāciju Sadraudzības valstis klusē.

Avots: http://goo.gl/pTlxqP

Daudzviet pasaulē homoseksuālisms joprojām ir noziegums