59% iedzīvotāju vēlēšanās balsotu par partiju, ja tajā kandidētu homoseksuāļi

59% iedzīvotāju vēlēšanās balsotu par partiju, ja tajā kandidētu homoseksuāļi

2018. gada 21. septembris

Vislielākais homoseksuālu deputātu kandidātu atbalstītāju skaits dzīvo Rīgā (66 %), mazākais – Kurzemē (30 %) un Latgalē (24 %). Visliberālākā attieksme pret homoseksuālām personām nākamās Saeimas partiju sarakstos ir Latvijas iedzīvotājiem vecumā no 18 līdz 24 gadiem (75 %). Atbalstītāju skaits daudz neatpaliek arī vecuma kategorijā no 25 līdz 34 gadiem (68 %). Vishomofobiskāk noskaņoti cilvēki vecumā no 55 līdz 63 gadiem (49 %) un no 64 līdz 75 gadiem (50 %), liecina SKDS pētījuma centra pēc www.pride.lv pasūtījuma veiktie sabiedriskās domas aptaujas rezultāti.

Ja salīdzina homoseksuālu deputātu kandidātu atbalstītājus pēc sarunvalodas viņu ģimenēs, tad redzams, ka latviski runājošie ir pozitīvāk noskaņoti (66 %). Krieviski runājošo vidū savu viedokli balsot par sev simpātisku partiju arī tad, ja atklātos, ka tajā kandidē homoseksuāls deputātu kandidāts, nemainītu vien 47 % aptaujāto. Tāpat atbalstītāju vidū ir tā Latvijas iedzīvotāju daļa, kuriem ir augstākā izglītība, vidēji augsti un augsti ienākumi, un darbs privātajā sektorā.

Uz aptaujas jautājumu, kāda būtu Jūsu attieksme pret kandidātiem, par kuriem īsi pirms Saeimas vēlēšanām uzzinātu, ka viņi ir homoseksuāli, 66,5 % aptaujāto atbildēja, ka lēmumu likt kandidātam plusiņu vai izsvītrot kandidātu neietekmētu ziņas par deputāta kandidāta seksuālo orientāciju; ne pieliktu plusiņu, ne izsvītrotu 11,5 %; homoseksuālo kandidātu nosvītrotu 10,8 %; homoseksuālam kandidātam pieliktu plusiņu 1,7 %; grūti pateikt – 9,5 % aptaujāto.

„Aptaujas rezultāti pierāda, ka homoseksualitāte politiskajā darbā ir traucējošs faktors. Būtu priecīgs, ja Latvijas iedzīvotāju aptaujas rezultāti būtu labāki un iedzīvotāji atsaucīgāki. Pozitīvi vērtējams, ka vairāk nekā puse nemainītu savu viedokli balsot par sevis izvēlēto partiju, ja uzzinātu, ka tajā kandidē homoseksuāls deputātu kandidāts. Tomēr atbalsts ir ļoti zems. Plusiņus būtu gatavi likt nepilni divi procenti aptaujāto,” aptaujas rezultātus komentē Roberts Putnis, partijas „Progresīvie” valdes priekšsēdētājs, kurš neslēpj, ka ir arī homoseksuāls.

„Izlemjot kandidēt, zināju, ka mana seksuālā orientācija būs apgrūtinājums, bet man bija ļoti svarīgs partijas biedru atbalsts, un tāds man ir. Aģitācijas laikā jūtu, ka ir atšķirīga attieksme par LGBT+ tiesību jautājumiem latviski un krieviski runājošo vidū. To pierāda arī sabiedriskās domas aptaujas rezultāti. Tas, ka pats personīgi esmu tik cieši saistīts ar LGBT kopienu, rada pienākuma sajūtu un atbildību risināt ne tikai LGBT+ jautājumus, bet iestāties par dažādām minoritāšu grupām un vienlīdzību,” pauž R. Putnis.

"Aptauja apliecina, ka Latvijas sabiedrība pakāpeniski maina savu attieksmi vienlīdzības virzienā. Uzskatu, ka vēl ir garš ceļš ejams, tomēr Latvijas sabiedrības viedoklis pret homoseksuāliem cilvēkiem ir daudz izprotošāks nekā daudzi politiķi to pasniedz. Ceru, ka arī politiķi mainīs savu viedokli, atbalstot arī tādas būtiskas lietas kā Kopdzīves likuma pieņemšanu un citus pasākumus iekļaujošas sabiedrības veidošanā,” aptaujas datus komentē Edgars Rinkēvičs, ārlietu ministrs, partijas „Jaunā Vienotība” deputātu kandidāts.

Līdz Saeimas vēlēšanām arī www.pride.lv notiek interkatīva balsošana, kurā katrs lapas apmeklētājs var anonīmi balsot par sev simpātisku partiju, šādi prognozējot Saeimas vēlēšanas rezultātus. Pašlaik www.pride.lv balsošanā līderi ir partijas „Progresīvie” un „Attīstībai/PAR”. www.pride.lv lasītāji pārsvarā ir LGBT+ kopienas pārstāvji un viņu atbalstītāji. Bet nobalsot par sev simpātisku partiju var ikviens https://www.pride.lv/lv/balsojam/.

Lai noskaidrotu Latvijas iedzīvotāju attieksmi jautājumā, vai tas, ka īsi pirms vēlēšanām atklātos, ka partijā, par kuru persona izvēlējusies balsot, kandidē homoseksuālas personas, ietekmētu viņa lēmumu balsot par sev simpātisko partiju, tirgus un sabiedriskās domas pētījuma centrs SKDS pēc informācijas platformas www.pride.lv pasūtījuma veica Latvijas iedzīvotāju aptauju. Aptaujā piedalījās Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 75 gadiem. Aptaujas veikšanas laiks – no 6. līdz 16. septembrim. Kopumā aptaujāti 1005 respondenti.


Kintija Bulava, www.pride.lv


Atstāt komentāru
Komentāri
    Esi pirmais un atstāj komentāru!