Pārdomas par notikumiem Latvijā  LGBT+ jomā

Pārdomas par notikumiem Latvijā LGBT+ jomā

2020. gada 5. oktobris

Raimonds Petrovics, BMW auto biedrības “Bumerstyle Latvija” valdes priekšsēdētāja vietnieks. Speciāli Pride.Lv.

Mūsu auto biedrība aktīvi iestājas par vienlīdzību un LGBT+ Latvijā.
Tieši es pavasarī biju manabalss.lv iniciatīvas autors par viendzimumu pāru reģistrēšanu Latvijā. Parakstu vākšana noritēja ļoti ātri, pusotra mēneša laikā savācot vāirāk kā 10000 parakstu, tie bija svētki, svētki ne tikai man, bet arī daļai sabiedrības, jo bija cerība, ka beidzot tiks pieņemts regulējums. Gāja laiks un uztraukums valdija lielāks, jo Saeimas Mandātu un etikas komisija nolēma turpināt skatīt iniciatīvu rudenī.

Liktenīgais datums bija 30.09.2020 kad 13 komisijas locekļi lēma, ko darīt, nodot iniciatīvu Saeimai vai noraidīt. Diemžēl 9 locekļi nolēma to noraidīt un “izmestl gružkastē 10400 sabiedrības parakstu. Skumji un nožēlojami.

Bet LGBT+ pārstāvji neapstājas. Jau otrajā oktobrī manabalss.lv kustības “Dzīvesbiedri” pārstāvis Kaspars Zālītis iesniedzis jaunu iniciatīvu, ietverot visu ģimeņu statusu. Paraksti nāk rekordlielā ātrumā, jau 6800 parakstu divās dienās. Esmu ļoti priecīgs, par mūsu sabiedrību kopumā.
Tas nozīmē, ka Latvijas sabiedrībā izpratnes un iecietības līmenis pret seksuālajām minoritātēm pēdējo desmit gadu laikā ir būtiski paaugstinājies. To apliecina arī vairāku politiķu diskusijas par nepieciešamību valstij radīt tiesisku regulējumu visu veidu partnerattiecībām. Kaimiņi igauņi gan šajā ziņā spēruši platu soli uz priekšu.
Ir apsveicami, ka mūsdienās demokrātijas pamatvērtībām ir piepulcējušās vairākas lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu kustības, kas iestājas par jebkāda veida diskriminācijas izskaušanu un cilvēktiesību ievērošanu.
Tādēļ biedrība “Bumerstyle Latvija” un tās biedri izsaka lielu paldies Kasparam Zālītim par aktīvu dalību LGBT+ jomā.

Ar šādām iniciatīvām homoseksuāļi grib arī mudināt Latviju radīt iespēju oficiāli noformēt viendzimuma kopdzīvi. „Es dzīvoju kopā ar cilvēku, ko es ļoti mīlu. Bet tā kā mēs esam viena dzimuma pāris, tad mēs Latvijai neēsam vajadzīgi.”

Tieši tas ir iemesls, kāpēc drīzumā pēc Covid-19 pārcelsimies uz dzīvi Nīderlandē. „Ir vietas, kur cilvēkus gaida un grib, kur viņu profesionalitāte tiek novērtēta un viņi tiek uzskatīti par pilnvērtīgiem sabiedrības locekļiem, un kur valsts neskatās uz cilvēku seksuālo orientāciju.”
Es ļoti ceru, kad Saeimas apakškomisija izvērtēs un ieklausīsies cilvēkos, savos tautiešos, lai to virzītu uz parlamentu. Sabiedrība vienmēr būs neiecietīgi pret atšķirīgākiem. Tam ir daudz iemeslu, viens no tiem Postpadomju atmiņas, kuras diemžēl tiek nodotas nākamām paaudzēm. Pieņemot šo likumu, sabiedrība netiks apdraudēta. Apgalvojums, ka viendzimuma partneri tiesisko aizsardzību var atrisināt ar civiltiesiskiem līgumiem, ir izplatīts partnerattiecību regulējuma oponentu arguments. To izmantojis arī iepriekšējais tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs. Ja nelaulāts pāris, tostarp viena dzimuma cilvēki, pie notāra noslēdz mantojuma līgumu, tas tomēr negarantē, ka vienas puses nāves gadījumā otrs saņems visu mantojumu.

Laulātajam, kas ir neatraidāmais mantotājs, ir tiesības iegūt mantojuma neatņemamo daļu, savukārt nelaulātam partnerim šādu tiesību nav. Tāpat nelaulātam partnerim nav ļauts apstrīdēt testamentu vai mantojuma līgumu, ja tajā tiesības uz mantojumu piešķirtas citam cilvēkam.

Ļoti ceru, ka tiešām ar abām kājām būsim ES, nevis viduslaikos.

Ja ir cilvēki, kuri vēlas atbalstīt vienlīdzību, iesaistīties, rakstiet man uz e-pastu info@bumerstyle.lv

Blogu ievietoja: Maigurs Skangalis

Atstāt komentāru
Komentāri
    Esi pirmais un atstāj komentāru!