LGBT simboli

LGBT simboli

2016. gada 16. jūnijs

Karogi.
Varavīksnes karogs ir senākais zināmais LGBT kustības simbols kopš septiņdesmitajiem gadiem. Tas radies ASV un laika gaitā kļuvis plaši izplatīts ārzemēs. Karoga krāsu dažādība simbolizē kopienas dažādību. Pirmo reizi to izmantoja Sanfrancisko (ASV) mākslinieks G.Beikers (G.Beiker) kā kopienas lepnuma un dažādības simbolu. 1978.gadā tas pirmo reizi izmantots LGBT demonstrācijās Sanfrancisko. Kopš tā kļūšanas par simbolu, tas ir piedzīvojis vairākas izmaiņas. Sākotnēji tam bija astoņas krāsas, no kurām rozā simbolizēja seksualitāti, sarkanā – dzīvi, oranžā – dziedināšanu, dzeltenā – saules gaismu, zaļā – dabu, tirkīzzilā – maģiju, zilā – mieru, lillā – dzīvīgumu. Mūsdienās tiek izmantots karogs ar sešām krāsām – bez rozā un tirkīzzilās krāsas. 2008.gadā karogs svinēja savu 30.gadskārtu. Mūsdienās tas ir kļuvis arī par miera un protesta izpausmi.

Tiek izmantoti arī citi karogi. Par biseksuālo cilvēku vizuālo simbolu ir kļuvis trīs krāsu karogs ar trīs horiznotālām paralēlām līnijām attiecībā 2:1:2, kuras izkārtotas tā, ka augšējā ir sarkanā, kas simbolizē sieviešķību, zemākā ir zilā, kas simbolizē vīrišķību, bet vidējā ir lillā, kas ir abu krāsu sajaukums un simbolizē sievišķības un vīrišķības sajaukumu.

Arī transpersonas izmanto karogu ar trīs krāsām, kuras izkārtotas piecās vienādās līnijās. Pirmā un pēdējā ir gaiši zila, otrā un priekšpēdējā ir gaiši rozā un pa vidu ir baltā krāsa.

Citi vizuālie simboli
Rozā trīsstūris ir viens no senākajiem un plašāk pazīstamajiem simboliem, kuru sākotnēji izmantoja nacisti, koncentrācijas nometnēs ieslogot cilvēkus ar atšķirīgu seksuālo identitāti un liekot tiem valkāt šādu zīmi, lai tos varētu atšķirot no pārējiem. (Ebrejiem lika valkāt dzeltenu Dāvida zvaigzni.) Tiek lēsts, ka līdztekus aptuveni sešiem miljoniem ebreju, kuri tika nogalināti holokausta laikā, dzīvības zaudēja arī ap divsimt tūkstošiem seksuālo minoritāšu pārstāvju. Šī iemesla dēļ rozā trīsstūri izmanto gan kā identitātes izpausmi, gan kā atgādinājumu pašiem valkātājiem un sabiedrībai par nacistu nežēlību, no kuras seksuālo minoritāšu pārstāvji cieta Otrā pasaules kara laikā. Organizācija „ACT UP”, kas cīnās par AIDS izplatībs apturēšanu, izmanto otrādi apgrieztu rozā trīsstūri kā simbolu enerģiskai cīņai pret AIDS pretstatā nogaidošai attieksmei un paļaušanos uz likteni. Seksuālo minoritāšu rozā trīssūri nēsā ar vienu stūri uz leju pie apģērba redzamā vietā, bieži vien kā uzsēju uz rokas.

Melns trīsstūris arī tika izmantots nacistu valdīšanas laikā. To lika nēsāt „nevēlamām sievietēm” – lesbietēm, prostitūtām, kā arī tām, kuras izmantoja kādus dzimstību ierobežojošus līdzekļus. To nēsā ar vienu stūri uz leju pie apģērba redzamā vietā.

Biseksuālo cilvēku simbols ir divu– rozā un zila – trīsstūru savienojums. Šī simbola izcelsme, kuru dažkārt dēvē par bi-stūriem, ir diezgan neskaidra. Tiek uzskatīts, ka zilais trīssūris simbolizē heteroseksualitāti, bet rozā – homoseksualitāti – , savukārt tā daļa, kas izveidojas trīssūriem pārklājoties, apzīmē biseksualitāti. Šī mēļā krāsa gandrīz gadsimtu tiek asociēta ar homoseksualitāti. Cits pieņēmums vēsta, ka rozā krāsa varētu simbolizēt mīlestību pret sievieti, zilā – pret vīrieti –, bet mēļā krāsa starp abiem trīsstūriem – pret abiem dzimumiem.

Dzimumu zīmes.

Eksistē vairāki dzimumu raksturojošie simboli. Piemēram, par tradicionālu vīrieša dzimuma apzīmējumu izmanto apli, kuram augšpusē ir bulta, kas nedaudz vērsta uz labo pusi. To mēdz dēvēt arī par Marsa zīmi.

Divas Marsa zīmes, kas caurvij viena otru, ir homoseksuāli orientētu vīriešu simbols.

Plaši izplatīts simbols, kas apzīmē sieviešu dzimumu ir aplis, kuram apakšā ir taisni uz leju vērsts krusts ar vienāda garuma stariem. To sauc arī par Venēras zīmi, un pati zīme ir stilizēts Seno Romiešu dievietes Venēra spoguļa attēls. Divas Venēras zīmes, kas caurvij viena otru, ir homoseksuālu sieviešu simbols.

Biseksuāli cilvēki kā simbolu izmanto Venēras un Marsa zīmes, kas caurvij viena otru.

Savukārt par transpersonu simbolu tiek izmantots aplis, kura apakšdaļā ir taisni uz leju vērsts krusts ar vienāda garuma stariem, augšdaļā kreisajā pusē bulta, kas nedaudz vērsta uz labo pusi, bet kreisajā pusē šī krusta un bultas apvienojums.
Grieķu burts „lambda” (L) sākotnēji tika izvēlēts kā geju aktīvistu simbols .
Transpersonu taurenis.