Pirmie soļi, lai runātu ar ģimeni

Pirmie soļi, lai runātu ar ģimeni

2016. gada 16. jūnijs

Dārgie mammu un tēti!

Tas varētu būt grūti pateikt vecākiem par savu netradicionālo seksuālo orientāciju. Tu mēģini vairākas reizes un katru reizi pēdējā brīdī pārdomā un apklusti. Tā ir sajūta, ko gandrīz visi geji un lesbietes ir piedzīvojuši.

Viens veids, kā to paziņot vecākiem, ir to uzrakstīt vecākiem vēstulē. Tādā veidā tu vari būt drošs, ka pateiksi visu, kas tev ir uz sirds. Esot nervozs un neveikls, vecāki varētu arī kaut ko pārprast.

Mēs iesakām būt blakus (varbūt savā istabā), kad vecāki lasīs tavu vēstuli. Negaidi brīdi, kad tev pēc piecām minūtēm ir jādodas projām, bet tā vietā izvēlies laiku, kad vecākiem ir brīvs brīdis, lai apdomātu tikko izlasīto un aprunātos ar tevi pat to.

Tomēr, ja Tev ir vieglāk ar viņiem parunāt nerakstot vēstuli, tad ir svarīgi izvēlēties vietu, laiku un veidu šādai sarunai.

Lai iznāktu no skapja, ir nepieciešams izvēlēties vietu, kur Tu un Tavi vecāki varētu justies komfortabli un vienoti. Tāpēc nav ieteicams ielūgt savus vecākus uz restorānu, jo tas neradīs nepieciešamos apstākļus. Vispār nav ieteicams radīt sajūtu, ka Jūs ko atzīmējiet, un pret sarunu ir jābūt neitrālai un formālai attieksmei. Sarunu vari sākt sakot: „Es vēlos, lai mēs visi sanāktu kopā, jo es gribu Jums pastāstīt kaut ko man ļoti svarīgu. Tam mums būs nepieciešams nedaudz laika.” Ja viņi sāk prasīt par ko būs saruna, tad nevajag mēģināt sniegt kaut kādas norādes, bet tajā pat laikā nevajag viņus baidīt ar ļoti nopietnu sarunu. Tu vari atbildēt, piemērām, šādi: „Tas nav jautājums, vai tas ir pareizi vai nepareizi, bet mums vajadzētu visiem sanākt kopā, un tad visu pārrunāt”.

Mēs iesakām neplānot iznākšanu no skapja laikā, kad ģimene pārdzīvo krīzi vai psiholoģiskas traumas, kā piemēram, kāda ģimenes locekļa slimību vai aiziešanu mūžībā. Tāpat nav ieteicams to darīt pirms vai kādu svētku laikā.

Šai sarunai vajadzētu paredzēt pietiekami daudz laika, lai ne tikai Tu varētu atzīties, bet arī lai pietiktu laika diskusijai ar vecākiem un atbildēm uz viņu jautājumiem. Priekš sarunas vari arī sagatavot pāris vecākiem domātas grāmatas par homoseksualitāti un bērniem.

Šo sarunu Tu vari sākt, piemēram, ar šādiem vārdiem:

„Mammu un tēti, es vēlos Jums pateikt ko svarīgu! Es ar Jums šobrīd runāju, jo man nākas no Jums ko slēpt, bet es neuzskatu par pareizu slēpt no Jums daļiņu manas dzīves. Es esmu gejs/ es esmu lezbiete!”

Ir dažādas ģimenes: konservatīvas, reliģiozas vai ar liberāliem uzskatiem. Un katra ģimene reaģēs savādāk, tomēr tas nenozīmē, ka konservatīvas un reliģiozas ģimenes reaģēs ļoti agresīvi, vai otrādi – liberālas ģimenes to uzņems ar atplestām rokām. Vecāki var reaģēt sakot šādas frāzes: „Man nav ko teikt”, „Es nesaprotu, par ko Tu runā”, „Nē, tā nav taisnība, Tu neesi gejs/ lezbiete”, „Tas ir pretīgi!”, „Mēs jau sen par to nojautām” u.t.t. Ja viņi sāk raudāt – ļaujiet viņiem izraudāties, ja viņi sāk dusmoties – ļaujiet izdusmoties, jo Tavs lūgums viņiem pārstāt raudāt vai dusmoties viņus nemaz nenomierinās.

Lai arī kāda būtu Tavu vecāku reakcija, pat uz pašu negatīvāko reakciju nevajag atbildēt ar agresiju, jo tas tikai padziļinās konfliktu un padarīs grūtāk Taviem vecākiem pieņemt tavu seksuālo orientāciju. Tu vari atbildēt: „Es saprotu, tas nav viegli. Tas nebija viegli arī man, kad es pirmoreiz sapratu, ka esmu gejs/ lezbiete. Es domāju, arī Jums būs nepieciešams zināms laiks. Mēs par to varam aprunāties vēl citu reizi.”

Mēs iesakām neveikt iziešanu no skapja pēkšņi strīdu vai konfliktu laikā, vai arī esot alkohola reibumā.

Tāpat būtu nepieciešams būt gatavam uz dažāda veida jautājumiem. Piemēram: „Kā Tu zini, ka esi gejs/ lezbiete?”, „Tu jau sen par to zināji?”, „Vai Tev ir AIDS/ Tu esi slims ar HIV?”, „Vai kāds Tevi ir seksuāli izmantojis?” un vēl citiem jautājumiem, arī tādiem, kas ietver visādus mītus par homoseksualitāti. Tāpēc vēlams jau iepriekš uz tiem rast sev atbildes.

Vēlam Tev veiksmi!

Vecāku sadaļā atrodams Liesmas stāsts: http://skapis.eu/gimene/stasti-no-citiem-vecakiem/liesmas-stats/

Jolantas Cihanovičas raksts par LGBT vecākiem: http://skapis.eu/2011/12/geji-un-lesbietes-vecaki/